3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Domácí houskový kynutý knedlík

Název Množství a jednotka
hrubá mouka 500 g
vejce 1 ks
mléko 250 ml
droždí 20 g
starší rohlíky nebo housky 2-3 ks
Zobrazit všechny ingredience

příloha
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Dva rohlíky nebo dvě housky z předešlého dne nakrájíme na asi centimetrové kostičky tak dvě - tři hodiny předtím, než budeme knedlík zadělávat a rozložíme je na plech.
V hrnku si připravíme kvásek - do trošky mléka (odlijeme z odměřených 250 ml) dáme lžičku cukru a rozdrobíme půl kostky (20 g) droždí, zakryjeme ubrouskem a necháme kvásek vzejít (cca 20 minut až půl hodiny).
Do mísy dáme vajíčko, 500 g hrubé mouky, lžičku soli, vlijeme zbytek odměřeného mléka a vzešlý kvásek. Těsto dobře propracujeme buďto vařečkou nebo v robotu, těsto se nesmí lepit na stěny mísy, Ke konci přidáme nakrájené proschlé kostičky housky a ještě prohněteme.
Z těsta utvoříme na pomoučeném vále dva válečky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout 1/2 hodiny až hodinu.
Ve velkém kastrolu přivedeme vodu k varu, osolíme lžičkou soli a opatrně vložíme knedlík. Knedlík ještě hodně nabude, tak buďto potřebujete na obě šišky opravdu velký kastrol, nebo je nutné vařit nadvakrát. Var zmírníme, ale voda musí stále vřít. Kastrol přikryjeme poklicí a vaříme 20 minut, po deseti minutách knedlík opatrně obrátíme.
Jestli je knedlík uvařený, poznáme stejně jako u buchet - píchneme do něj špejlí. Uvařené knedlíky ihned po vytažení propícháme na několika místech vidličkou, aby vyšla pára.

Tip:
Mléko můžeme dát půl napůl s vodou - 125 ml mléka a 125 ml vody.
Rohlíky dáme 2 - 3, podle toho, jak máme kostičky housek v knedlících rádi.





 


RECEPTY

Kuřecí stehna se smetanovým zelím

Postup: Kuřecí stehenní řízky zlehka naklepeme, osolíme (se solí opatrně, šunka je dost... zobrazit recept

RECEPTY

Zadělávané smažené vemínko podle M. D. Rettigové

Postup: Vemínko očistíme, odkrájíme všechny tučné části, dáme do velkého hrnce s... zobrazit recept

RECEPTY

Ruské pirohy

Postup: Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla vypracujeme na vále vláčné těsto. Je... zobrazit recept

RECEPTY

Hospodský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso... zobrazit recept

RECEPTY

Dhal - Indická čočka

Postup: Červenou čočku zalijeme studenou vodou a uvaříme téměř doměkka. Rajčata... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

FARMA

Stylová restaurace s krbem, bowlingem a letní zahrádkou se nachází v atraktivní...